Gaja Dagromis Barolo 2019
Gaja Dagromis Barolo 2019
- Vintage: 2019
- Rozmiar: 750ml
- Typ: Czerwone
- Alkohol: 14%
- Odmiana: Barolo
- Winogrona: Nebbiolo
- Winiarnia: Gaja
- Region: Piedmont
- Kraj: Włochy
Intensywny czerwony kolor, w nosie nuty kwiatowe, ale z dojrzałymi czerwonymi i czarnymi owocami, ziołami, przyprawami, a nawet nutą lukrecji. W smaku dojrzałe owoce, przyprawy i wanilia z nutami tytoniu i skóry. Jedwabiste taniny są dobrze zintegrowane i zrównoważone wysokim alkoholem i świetną kwasowością. Prowadzi to do długiego, długotrwałego finiszu z nutą przypraw na końcu.
Fantastycznie pasuje do bogatych gulaszy wołowych, steków, dziczyzny, bogatych serów i dziczyzny.Proces produkcji wina rozpoczyna się od ręcznego zbioru winogron, dzięki czemu docierają one do winiarni w najlepszym możliwym stanie. Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach o kontrolowanej temperaturze przez 3 tygodnie, a następnie wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dębowych beczkach barrique, a następnie przez kolejne 12 miesięcy w dużych dębowych kadziach.
Nazwa tego wina pochodzi od rodziny, od której nabyto winnice. Rodzina nazywała się Gromis, a nazwa DaGromis oznacza "w domu z rodziną Gromis". Winogrona Nebbiolo, z których produkowane jest DaGromis, pochodzą z dwóch bardzo starych winnic w Serralunga i La Morra. Winnice położone są w kierunku południowo-wschodnim i południowo-zachodnim i znajdują się prawie 1000 stóp i 1500 stóp nad poziomem morza. Rezultatem tego jest wysoki poziom nasłonecznienia, który dojrzewa winogrona, ale z chłodzącym wpływem wysokości, w połączeniu z gliniastą i marglistą glebą, produkowane wino jest klasycznym Barolo.
komunikacja i szybkość lub usługa