Wina amerykańskie
Wino w USA produkowane jest od 1769 roku, kiedy to Hiszpanie założyli misję San Diego. Produkcja wina stopniowo rozprzestrzeniała się dalej na północ w miarę sadzenia kolejnych misji, a pierwsze winogrona posadzono w Napa Valley w latach trzydziestych XIX wieku. Chociaż produkcja wina spadła podczas prohibicji, dziś Stany Zjednoczone są czwartym co do wielkości producentem na świecie, a Amerykanie spożywają więcej wina na mieszkańca niż jakikolwiek inny naród.
Kluczowe regiony winiarskie USA
Ponad 90% amerykańskiego wina produkuje się w Kalifornii, gdzie ciepły klimat i ogromna różnorodność terroir zapewniają optymalne warunki do produkcji wina. Stan jest zdominowany przez region winiarski Napa Valley, który jest znany z mocnych czerwonych i dębowych białych win oraz chłodniejszego hrabstwa Sonoma, które jest domem dla Russian River Valley, Alexander Valley i Dry Creek Valley, by wymienić tylko kilka. Poza Kalifornią, Oregon i stan Waszyngton zyskały ostatnio reputację eleganckich czerwonych i białych win z chłodniejszego klimatu.
Odmiany winogron w USA
Najpopularniejsze wina w USA produkowane są z prawie wszystkich głównych europejskich odmian winogron, z ulubionymi bordoskimi, takimi jak Cabernet Sauvignon, Merlot i Sauvignon Blanc dominującymi w większości regionów. Chłodniejsze obszary, takie jak nadmorskie części Sonoma i Oregon, są dobrze znane z eleganckich Pinot Noir i Chardonnay. Zinfandel jest szczególnie popularny w cieplejszych regionach winiarskich Kalifornii. Amerykańscy winiarze nadal eksperymentują z szeroką gamą innych odmian, w tym śródziemnomorskimi podstawami, takimi jak Grenache, Carignan, Mourvedre i Tempranillo.
Very good service, fast and reliable.