Przewodnik po najlepszych włoskich winach czerwonych z każdego regionu 2024

Świat włoskiego czerwonego wina może być trudny w nawigacji. Istnieje ogromna różnorodność pysznych winogron, stylów wina i regionów do wyboru, z których wszystkie mają swoje unikalne i długie nazwy. Dzięki temu przewodnikowi mogą Państwo poznać niektóre z najważniejszych nazw, na które należy zwrócić uwagę, i odkryć, które wino najbardziej Państwu odpowiada. Istnieje butelka czerwonego włoskiego wina na każdą okazję, od lekkich i owocowych przysmaków po taniczne potęgi. Podzieliliśmy je dla Państwa na regiony.

Najlepsze włoskie czerwone wina według regionu

  • Toskania
  • Sycylia
  • Lombardia
  • Veneto
  • Sardynia
  • Piemont
  • Abruzzo
  • Puglia
  • Friuli
  • Trentino-Alto Adige

Najlepsze włoskie wina czerwone według regionów

Toskania

Toskania jest prawdopodobnie najbardziej znanym regionem w kraju, domem dla jednych z najlepszych włoskich czerwonych win. Słynie z malowniczego krajobrazu - pofałdowanych zielonych wzgórz wyłożonych winnicami, czystego błękitnego nieba i wiosek z czerwonymi dachami. Główny szczep Toskanii, Sangiovese, jest uprawiany na wiele różnych sposobów. Rozwija się w gorętszych regionach Toskanii, a także w łagodniejszych obszarach przybrzeżnych. Jeśli chodzi o najwyżej oceniane czerwone wino toskańskie, trudno o lepsze niż Fontodi's Flaccianello della Pieve. Jest to wino produkowane w nieuregulowanym stylu Super Tuscan, ale składa się w 100% z Sangiovese - odważne, potężne i bezkonkurencyjne, oceny mówią same za siebie. Jeśli szukają Państwo czegoś bardziej przystępnego cenowo, proszę spróbować tego Chianti Classico. Pochodzi z wyjątkowo dobrej winiarni i jest złożonym, ale przyjemnym toskańskim klasykiem.

    • 2013
    • 750ml
    • Czerwone
    • 14%
    • Super Toscaans
    • Sangiovese
    • Fontodi
    • Tuscany
    • Włochy
    Vintage
    2013
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    14%
    Odmiana
    Super Toscaans
    Winogrona
    Sangiovese
    Winiarnia
    Fontodi
    Region
    Tuscany
    Kraj
    Włochy
    • Organiczne
    • Kolekcjonerskie

    • 2019
    • 750ml
    • Czerwone
    • 14%
    • Chianti
    • Sangiovese
    • Querciabella
    • Tuscany
    • Włochy
    Vintage
    2019
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    14%
    Odmiana
    Chianti
    Winogrona
    Sangiovese
    Winiarnia
    Querciabella
    Region
    Tuscany
    Kraj
    Włochy
    • Organiczne

Sycylia

Sycylia to najbardziej wysunięty na południe region Włoch, w którym panują wyjątkowe warunki do uprawy winorośli. Jest wyraźnie śródziemnomorski, wiecznie słoneczny i z niezawodną ilością opadów, idealny do tworzenia doskonałego włoskiego czerwonego wina. Na sycylijski terroir ma również wpływ Etna i wiele wulkanicznych wzgórz wyspy, które pomagają tworzyć ciemną, bogatą w minerały glebę. Aby uzyskać świetną wartość, proszę poszukać etykiety Josue Terre Siciliane i ich doskonałego Rosso lend. Łączy w sobie sycylijski szczep Nero d'Avola z francuskim Cabernet Sauvignon, dając eleganckie i owocowe wino, które otrzymało od krytyków ocenę 98 i 99. Mogą Państwo również rozważyć inne najwyżej oceniane czerwone wino ze stoków Etny, Etna Rosso, które jest pełną smaku rozkoszą.

    • 2019
    • 750ml
    • Czerwone
    • 14.5%
    • Andere rode mengsels
    • Cabernet Sauvignon, Nero d'Avola
    • La Bollina
    • Sicily
    • Włochy
    Vintage
    2019
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    14.5%
    Odmiana
    Andere rode mengsels
    Winogrona
    Cabernet Sauvignon, Nero d'Avola
    Winiarnia
    La Bollina
    Region
    Sicily
    Kraj
    Włochy

    • 2018
    • 750ml
    • Czerwone
    • 15%
    • Nerello Mascalese
    • Nerello Mascalese
    • Pietradolce
    • Sicily
    • Włochy
    Vintage
    2018
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    15%
    Odmiana
    Nerello Mascalese
    Winogrona
    Nerello Mascalese
    Winiarnia
    Pietradolce
    Region
    Sicily
    Kraj
    Włochy
    • Butikowe

Lombardia

Lombardia to duży region w sercu północnych Włoch. Nie można go ograniczyć do jednego stylu wina - ze względu na różnorodność geograficzną regionu, jest on domem dla szeregu różnych klimatów i kilku rodzajów czerwonego wina. Pomimo braku dostępu do morza, region nie jest zbyt gorący ze względu na chłodzący wpływ wielu dużych jezior, z których dwa najbardziej znane to jeziora Como i Garda. Jeśli szukają Państwo włoskiego czerwonego wina, które łączy w sobie znakomite recenzje i świetną cenę, proszę spojrzeć na ten czerwony blend od Ca dei Frati, Ronchedone. Połączenie francuskich i włoskich winogron, Ronchedone ma bogaty smak i atrakcyjny, głęboki szkarłatny kolor.

    • 2021
    • 750ml
    • Czerwone
    • 13.5%
    • Andere rode mengsels
    • Marzemino, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
    • Ca dei Frati
    • Lombardy
    • Włochy
    Vintage
    2021
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    13.5%
    Odmiana
    Andere rode mengsels
    Winogrona
    Marzemino, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
    Winiarnia
    Ca dei Frati
    Region
    Lombardy
    Kraj
    Włochy

Veneto

W północno-wschodnich Włoszech, region Veneto produkuje więcej wina niż jakikolwiek inny region w kraju. Jest to miejsce narodzin Prosecco, ale jeśli chodzi o czerwone wino, Veneto słynie z Valpolicelli, mieszanki 3 rodzimych włoskich czerwonych winogron, Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Pod względem klimatycznym Veneto różni się od alpejskich terroir na skraju Alp po gorętsze i bardziej suche obszary na południu. Amarone della Valpolicella Classico jest powszechnie uważane za najlepszą wersję Valpolicelli, jaką można dostać, są bogate, aromatyczne i pyszne. Jeśli chcą Państwo zapłacić za najlepsze z najlepszych, winiarnia Quintarelli produkuje ten niesamowity czerwone wino, konsekwentnie oceniane na 95+ i wysoce kolekcjonerskie. Jeśli dysponują Państwo mniejszym budżetem, a mimo to chcą Państwo posmakować Wenecji Euganejskiej, proszę spróbować Opera No. 3 od Tinazzi. Nie jest to mieszanka Valpolicella, ale jest to przyjemna mieszanka 3 słynnych włoskich winogron.

    • 2015
    • 750ml
    • Czerwone
    • 16.5%
    • Amarone
    • Corvina, Molinara, Rondinella
    • Quintarelli
    • Veneto
    • Włochy
    Vintage
    2015
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    16.5%
    Odmiana
    Amarone
    Winogrona
    Corvina, Molinara, Rondinella
    Winiarnia
    Quintarelli
    Region
    Veneto
    Kraj
    Włochy
    • Kolekcjonerskie
    • Butikowe

    • 2021
    • 750ml
    • Czerwone
    • 15%
    • Andere rode mengsels
    • Corvina Veronese, Primitivo and Nero d'Avola
    • Tinazzi
    • Veneto
    • Włochy
    Vintage
    2021
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    15%
    Odmiana
    Andere rode mengsels
    Winogrona
    Corvina Veronese, Primitivo and Nero d'Avola
    Winiarnia
    Tinazzi
    Region
    Veneto
    Kraj
    Włochy

Sardynia

Na zachodnim wybrzeżu Włoch, Sardynia jest regionem odstającym od reszty Włoch. Hodowcy w tym regionie nie wykorzystują typowych włoskich czerwonych winogron, a Sardynia jako całość jest bardziej pod wpływem francuskiej i hiszpańskiej kultury winiarskiej. Tylko niewielka ilość ziemi jest przeznaczona na winnice, ale wyspa ma ogromny potencjał dla przyszłej uprawy winorośli, z ogromną różnorodnością gleb i podregionów oraz śródziemnomorskim klimatem idealnym do tworzenia dobrego czerwonego wina. Obie nasze rekomendacje dla Sardynii to ekspresje Carignan, niedocenianego szczepu z południa Francji. Oba są przystępne cenowo, ale to Assaje z winiarni Capichera ma lekką przewagę pod względem oceny. Jest pełne śliwki, ciemnej czekolady i przypraw. Tymczasem Barrua od Agricole Punica to druga opcja, również oceniana niezwykle wysoko, pełna czerwonych owoców i ziół.

    • 2019
    • 750ml
    • Czerwone
    • 15%
    • Carignan
    • Carignan
    • Capichera
    • Sardinia
    • Włochy
    Vintage
    2019
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    15%
    Odmiana
    Carignan
    Winogrona
    Carignan
    Winiarnia
    Capichera
    Region
    Sardinia
    Kraj
    Włochy

    • 2020
    • 750ml
    • Czerwone
    • 14.5%
    • Carignan
    • Carignan
    • Agricola Punica
    • Sardinia
    • Włochy
    Vintage
    2020
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    14.5%
    Odmiana
    Carignan
    Winogrona
    Carignan
    Winiarnia
    Agricola Punica
    Region
    Sardinia
    Kraj
    Włochy

Piedmont

W górzystym korytarzu między Francją a Szwajcarią, klimat Piemontu jest definiowany przez Alpy i Apeniny. Wysokie góry tworzą korzystny klimat dla uprawy winorośli, co prowadzi do powstania jednych z najbardziej znanych włoskich czerwonych winogron, takich jak wysoce kwaśne Nebbiolo. Z tego owocu produkowane jest wybitne czerwone wino Barolo, zaliczane do najlepszych win na świecie. Jeśli chcą Państwo spróbować go sami, polecamy Barolo Reserva. Doskonale nadaje się do starzenia, a jego intensywny wiśniowy profil jest wysoko ceniony - Barolo to doświadczenie samo w sobie. Innym klasykiem z Piemontu, którym można delektować się z jedzeniem, jest Barbera. La Spinetta produkuje to Barbera d'Asti Ca di Pian, która wciąż ma charakterystyczny wiśniowy profil, ale jest nieco mniej wymagająca niż taniczne wino Nebbiolo.

    • 2015
    • 750ml
    • Czerwone
    • 14.5%
    • Barolo
    • Nebbiolo
    • Cavallotto
    • Piedmont
    • Włochy
    Vintage
    2015
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    14.5%
    Odmiana
    Barolo
    Winogrona
    Nebbiolo
    Winiarnia
    Cavallotto
    Region
    Piedmont
    Kraj
    Włochy
    • Kolekcjonerskie

    • 2022
    • 750ml
    • Czerwone
    • 14.5%
    • Barbera
    • Barbera
    • La Spinetta
    • Piedmont
    • Włochy
    Vintage
    2022
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    14.5%
    Odmiana
    Barbera
    Winogrona
    Barbera
    Winiarnia
    La Spinetta
    Region
    Piedmont
    Kraj
    Włochy
    • Organiczne

Abruzzo

Na wschodnim wybrzeżu Włoch leży region Abruzzo, który jest domem dla naprawdę doskonałych i regionalnych włoskich win czerwonych. Abruzja wyróżnia się tym, że jest górzysta, a większość winogron uprawia się na wielu wzgórzach na stosunkowo dużej wysokości. Ciepłe morze Adriatyckie oferuje również ogólnie suche i ciepłe terroir. Jest dobrze znany z Montepulciano, kolejnego ze słynnych włoskich czerwonych win, w które warto się zagłębić. Winiarnia Mascarielli tworzy najwyższej klasy iterację winogron, Montepulciano d'Abruzzo Riserva. Jest to archetypowe Montepulciano, złożone z delikatnymi smakami ciemnych jagód. Torre dei Beati produkuje również Mazzamurello Montepulciano d'Abruzzo, które jest fantastyczną okazją z kilkoma ocenami 93+. Montepulciano jest jednym z najczęściej eksportowanych win we Włoszech i słynie z dobrego połączenia z pizzą.

    • 2017
    • 750ml
    • Czerwone
    • 14.5%
    • Montepulciano
    • Montepulciano
    • Masciarelli
    • Abruzzo
    • Włochy
    Vintage
    2017
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    14.5%
    Odmiana
    Montepulciano
    Winogrona
    Montepulciano
    Winiarnia
    Masciarelli
    Region
    Abruzzo
    Kraj
    Włochy

    • 2018
    • 750ml
    • Czerwone
    • 14.5%
    • Montepulciano
    • Montepulciano
    • Torre dei Beati
    • Abruzzo
    • Włochy
    Vintage
    2018
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    14.5%
    Odmiana
    Montepulciano
    Winogrona
    Montepulciano
    Winiarnia
    Torre dei Beati
    Region
    Abruzzo
    Kraj
    Włochy
    • Butikowe

Puglia

Puglia znajduje się na głębokim południu Włoch, stanowiąc obcas buta tego kraju. Stereotypowy obraz Apulii to płaskie, wypalone pola i niemal uciążliwe słońce. Jest to najmniej górzysty region Włoch, a najsłynniejsze winogrona Apulii, takie jak Primitivo i Negroamaro, znajdują się głównie na południowym krańcu półwyspu. Klimat regionu jest całkowicie śródziemnomorski i niezwykle ciepły, a jego gleby są zwykle bogate w wapień. Włoskie czerwone wina z tego regionu mają tendencję do dopasowywania się do krajobrazu - są zauważalnie mocne, ogniste i mają głęboki kolor. San Marzano produkuje intensywny Primitivo Di Manduria o wielkiej wartości, z winorośli uprawianych na żywej czerwonej glebie. Aby uzyskać doznania z najwyższej półki, proszę spróbować innego Primitivo z Mandurii, produkowanego przez Attanasio, bardzo dobrą butikową winiarnię w południowych Włoszech. Łączy w sobie śmiałość stereotypowego Primitivo z niezwykłą gładkością.

    • 2018
    • 750ml
    • Czerwone
    • 14.5%
    • Primitivo
    • Primitivo
    • San Marzano
    • Puglia
    • Włochy
    Vintage
    2018
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    14.5%
    Odmiana
    Primitivo
    Winogrona
    Primitivo
    Winiarnia
    San Marzano
    Region
    Puglia
    Kraj
    Włochy

    • 2017
    • 750ml
    • Czerwone
    • 16.5%
    • Primitivo
    • Primitivo
    • Attanasio
    • Puglia
    • Włochy
    Vintage
    2017
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    16.5%
    Odmiana
    Primitivo
    Winogrona
    Primitivo
    Winiarnia
    Attanasio
    Region
    Puglia
    Kraj
    Włochy
    • Butikowe

Friuli

Jeden z kilku regionów położonych w północno-wschodniej części Włoch, region Friuli graniczy z Austrią i Słowenią. Friuli jest zdominowane przez białe wina, ale jest także domem dla mniej znanych włoskich czerwonych winogron, które pochodzą z tego regionu. Pod względem terroir Friuli waha się od chłodniejszego klimatu kontynentalnego u podnóża Alp, do cieplejszego klimatu śródziemnomorskiego, gdy zbliża się do Morza Adriatyckiego. Pomimo nieco chłodniejszego klimatu na północy, winogrona Friuli mogą być wyjątkowo taniczne. Mogą Państwo spróbować rodzimego czerwonego wina Pignolo z Friuli: Eldoro. Zawiera niezwykle dojrzałe smaki i jest świetnym, ocenianym na 90+, przykładem bardziej niszowych włoskich win czerwonych.

    • 2015
    • 750ml
    • Czerwone
    • 13.5%
    • Andere rode wijn
    • Pignolo
    • Livon
    • Friuli
    • Włochy
    Vintage
    2015
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    13.5%
    Odmiana
    Andere rode wijn
    Winogrona
    Pignolo
    Winiarnia
    Livon
    Region
    Friuli
    Kraj
    Włochy

Trentino-Alto Adige

Na najdalszej północy Włoch, przy granicy z Austrią, dwa autonomiczne regiony Trentino i Alto Adige tworzą jeden odrębny region winiarski. Słynie on z białych win, ale coraz częściej uprawia się tu francuskie winogrona, wprowadzając do świata włoskiego czerwonego wina kilka genialnych mieszanek Bordeaux. Terytorium Trydentu-Górnej Adygi jest do tego odpowiednie, ponieważ dna alpejskich dolin mają niezwykły efekt ocieplenia, produkując zaskakująco odważne czerwone wina z ogólnie chłodnego klimatu. Aby spróbować bogatej mieszanki Merlot, Cabernet Sauvignon i rodzimego szczepu Trentino Lagrein, proszę spróbować tego Reserve del Conte z winiarni Manincor. Aby uzyskać najwyższą ocenę ekspresji winogron Bordeaux uprawianych we włoskim terroir, polecamy ten Anticus Riserva, elegancką czerwień z nutami czarnej porzeczki i przypraw.

    • 2021
    • 750ml
    • Czerwone
    • 13%
    • Andere rode mengsels
    • 40% Merlot, 35% Lagrein, 25% Cabernet Sauvignon
    • Manincor
    • Trentino-Alto Adige
    • Włochy
    Vintage
    2021
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    13%
    Odmiana
    Andere rode mengsels
    Winogrona
    40% Merlot, 35% Lagrein, 25% Cabernet Sauvignon
    Winiarnia
    Manincor
    Region
    Trentino-Alto Adige
    Kraj
    Włochy
    • Organiczne

    • 2019
    • 750ml
    • Czerwone
    • 14.5%
    • Bordeaux rode blends
    • Merlot and Cabernet
    • Nals Margreid
    • Trentino-Alto Adige
    • Włochy
    Vintage
    2019
    Rozmiar
    750ml
    Typ
    Czerwone
    Alkohol
    14.5%
    Odmiana
    Bordeaux rode blends
    Winogrona
    Merlot and Cabernet
    Winiarnia
    Nals Margreid
    Region
    Trentino-Alto Adige
    Kraj
    Włochy

Pytania, które często otrzymujemy na temat włoskich win czerwonych

  • Jakie są trzy najpopularniejsze szczepy czerwonych win włoskich?

Sangiovese jest zdecydowanie najpopularniejszą i najbardziej rozpowszechnioną odmianą czerwonego wina we Włoszech - Chianti, Brunello i Rosso di Montalcino są produkowane z tego szczepu i jest on często używany w mieszankach. Na drugim miejscu plasuje się Primitivo, uprawiane głównie w południowych Włoszech. Słynie z mocnego smaku, dając początek pełnym i mocnym winom o międzynarodowej renomie, takim jak Primitivo Di Manduria. Wreszcie, Nebbiolo, które pochodzi z regionu Piemontu, produkuje popularne włoskie wina z nutami smoły i róży. Należą do nich potężne i niezwykle wysokiej jakości Barolo oraz nieco mniej taniczne Barbaresco.

  • Jakie są główne różnice między profilami włoskich i francuskich win czerwonych?

Włoskie czerwone wino może być stereotypowo określane jako odważne, kwasowe i taniczne, podczas gdy francuskie czerwone wina mogą mieć nieco łagodniejszy smak i są lżejsze. Wynika to z położenia geograficznego i różnic w metodach produkcji wina - Francja znajduje się dalej na północ, z mniejszym wpływem klimatu śródziemnomorskiego, a zatem ma mniejszą zdolność do produkcji mocnych, pełnych winogron, takich jak Primitivo. Jednak różnice między włoskimi i francuskimi winami czerwonymi są subtelne i można o nich mówić tylko ogólnie, ponieważ każdy region winiarski w obu krajach ma swój odrębny styl i winogrona.

  • Które z najpopularniejszych włoskich win czerwonych są tradycyjne, a które stosunkowo nowe?

Większość popularnych włoskich czerwonych win ma głębokie korzenie we włoskiej kulturze i bogatą historię. Primitivo można uznać za najnowsze, prawdopodobnie zostało wprowadzone do Apulii z Chorwacji w XVIII wieku. Wina noszące nazwę „Super Tuscan” są również stosunkowo nowe we Włoszech, powstały w latach 70-tych XX wieku, podobnie jak wszystkie popularne mieszanki czerwonych win, które wykorzystują międzynarodowe odmiany winogron.

  • Ile jest głównych rodzajów włoskiego wina?

Włoskie czerwone wino można podzielić na wiele różnych sposobów. Istnieje nieskończona ilość rodzimych winogron, które są wykorzystywane do produkcji jeszcze większej liczby stylów wina. Na przykład szczep Sangiovese jest używany do produkcji zarówno Chianti, jak i Brunello, które można uznać za główne włoskie wina, mimo że są one niezwykle różne. Dla uproszczenia, główne odmiany czerwonych win włoskich można ograniczyć do 8, z których niektóre są wykorzystywane do produkcji więcej niż jednego stylu wina. Sangiovese (do produkcji Chianti i Brunello), Primitivo (do Primitivo Di Manduria i Falerno), Nebbiolo (używane do produkcji Barolo i Barbaresco), Montepulciano, Barbera (do Barbera D'Asti i Nizza), Nero d'Avola, Valpolicella Blends (wykonane z kilku mniej znanych winogron) i Dolcetto.

  • Jakie jest najsłynniejsze wino we Włoszech?

Barolo jest uważane przez wielu za najbardziej prestiżowe włoskie czerwone wino. Jest klasyfikowane obok najlepszych czerwonych win z Bordeaux, win z Rioja i burgundzkich Pinot Noir. Barolo ma wysoką zawartość garbników i kwasowości, jest pełne i znane ze swojego bukietu smoły i róż.

  • Jakie są najlepsze włoskie wina czerwone?

Najlepsze włoskie czerwone wina, które łączą w sobie wysoką ocenę i jakość z przystępną ceną to Brunello Di Montalcino wyprodukowane przez winiarnię Castiglion del Bosco.

  • Jakie jest dobre włoskie czerwone wino na prezent?

To zależy od tego, jaki rodzaj prezentu chcą Państwo podarować - czerwone wino godne wieku, coś, czym można cieszyć się od razu, czy może coś z piękną butelką wina. Jeśli chodzi o czerwone wino włoskie, które nadaje się do starzenia, nie można wybrać nic lepszego niż Barolo lub Barbaresco - polecamy ten kolekcjonerski z Piemontu, jest to butelka, która może zebrać trochę kurzu przed delektowaniem się nią. Jeśli chodzi o włoskie wino, którym można cieszyć się od razu, Montepulciano d'Abruzzo jest odpowiedzią - dobrze komponuje się z pizzą i online. Piękna butelka sprowadza się do osobistego gustu - łatwo jest znaleźć coś .

Mamy nadzieję, że niniejszy przewodnik pomógł Państwu zdemistyfikować świat włoskiego czerwonego wina. Chociaż niektóre wina są bardziej cenione niż inne, wszystko sprowadza się do osobistego gustu. Pozostaje tylko rozpocząć degustację!