Wprowadzenie do Pinot Noir
Pinot Noir, oczywiście "winogrono złamanego serca", jest niekwestionowaną "głową państwa" wśród całej rodziny pinot, uwielbianą przez tak wielu koneserów wina z całego świata. Niewielkie rozmiary, delikatna zewnętrzna skórka i podatność na choroby to problemy, z którymi na co dzień spotykają się rolnicy i hodowcy, ale ci, którym udaje się przezwyciężyć te trudności, osiągają lepsze wyniki.
Czym jest Pinot Noir?
Pinot Noir to czerwona odmiana winogron, która jest bezpośrednio związana ze swoim pochodzeniem z Burgundii we Francji, gdzie rozpoczęła się jej uprawa w pierwszym wieku. Ponadto powszechnie wiadomo, że główną cechą pinot noir jest produkcja niezwykle bogatych i wyrafinowanych win o tak potężnej charyzmie, że podbiją serce każdego. "Pinot Noir", co z francuskiego tłumaczy się również jako "czarna sosna", przedstawia obraz kiści winogron wypełniających stożkową szyszkę sosny.
Odmiana winogron Pinot Noir
Charakterystyka Pinot Noir
Już samo to wskazuje na specyficzny smak i aromat Pinot Noir, mimo że jest on również nazywany przez swój charakterystyczny półprzezroczysty rubinowy kolor, średnie ciało i żywą kwasowość. Spędzając czas w dębowych beczkach, od wina oczekuje się większej głębi i struktury smaku. Podczas gdy inni twierdzą, że jeśli nic nie zostanie dodane do wina, wówczas można odzwierciedlić prawdziwą czystość i oryginalność rzemiosła winiarskiego.
Klimat i teren dla Pinot Noir
Pinot noir najlepiej czuje się w chłodniejszym klimacie, gdzie potrzebuje czasu, aby dojrzeć i w tym procesie zgromadzić równowagę trzech elementów: kwasowości, cukru i związków fenolowych. Wyróżnienie należy się regionom Burgundii we Francji, Willamette Valley w Oregonie, kalifornijskiemu Sonoma Coast i części Nowej Zelandii, które słyną z produkcji wybitnych win Pinot Noir.
Winogrono dobrze radzi sobie na pochyłych obszarach, które dobrze odprowadzają wodę i na glebach bogatych w wapień. Nadaje ona winu mineralny i elegancki charakter oraz zwiększa jego złożoność. Poza tym winnice Pinot Noir mają szczęście być odbiorcami umiarkowanego światła słonecznego, które pomaga winogronom dojrzewać powoli i czuć się dobrze bez ryzyka przegrzania.
Znaczące pododmiany i klony Pinot Noir
Pinot Noir można by nazwać niezwykłym, nawet gdyby trzymał się średniej. Jest tak, ponieważ ma wiele różnych pododmian i klonów, z których wszystkie wnoszą wyjątkowe smaki do końcowego smaku. Sadzonki Pinot Noir w Burundi, które są uduchowione, są wyjątkowe i wyróżniają się spośród innych klonów ze względu na niektóre z ich unikalnych cech; takie jak klony Dijon (115, 667, 777), a także klony Pommard.
"Wewnątrz Burgundii" to miejsce, z którego pochodzą klony, które z czasem zostały utrzymane, a także dostosowane do lokalnych warunków i technik zarządzania winoroślą. Jednak obecnie klony te możemy znaleźć poza tym regionem, na przykład w Kalifornii. Wykorzystanie ich wskazuje na rodzaje odmian winorośli w regionie, takie jak wzbogacona intensywność koloru i aromatyczność lub odporność na wirusy. W rezultacie winiarz zyskuje większą możliwość planowania i znajdowania cech winorośli, które dodają szczegółów do konkretnego rodzaju wina z określonego miejsca.
Historia Pinot Noir i najważniejsze regiony
Będąc jedną z najtwardszych i najdelikatniejszych odmian Pinot Noir jest jednocześnie bardzo skomplikowana i skromna. Jego historię można prześledzić wstecz do starożytności, kiedy to rósł w winnicach tak długo, jak ukochana odmiana winorośli była uwielbiana przez winiarzy na całym świecie. Od początku swojej historii w regionie Burgundii we Francji, aż po dzisiejszą międzynarodową obecność, to właśnie autentyczność i sprzeczna natura marki stanowiły centrum jej atrakcyjności.
Początki Pinot Noir, które stało się najstarszym i pierwszym rodzajem wina uprawianym przez mnichów w Burgundii jeszcze przed V wiekiem naszej ery, sięgają czasów rzymskich. Przyjmuje się, że Pinot Noir pochodzi od słowa oznaczającego szyszkę sosnową w języku francuskim lub odnosiło się do kiści winogron. "Noir" pochodzi od francuskiego słowa "noir", które dosłownie oznacza czarny; ponieważ jest to charakterystyczny kolor skórek winogron.
- Burgundia, znana z chłodnego klimatu, gleb bogatych w wapień i doświadczenia w uprawie Pinot Noir rozpowszechnionego na przestrzeni wieków, nadal jest duchowym miejscem tej odmiany. Tutaj winorośl czerpie korzyści z niewielkiej mieszanki mikroklimatów i terroir, a każdy z nich tworzy specyficzne style wina produkowanego na tym terytorium. Od słynnych winnic Côte de Nuits, które produkują magiczne wino w kolorze blue-rosé, po bogate wzgórza Côte de Beaune składające się głównie z wapienia, Burgundia nadal jest najlepszym regionem dla Pinot Noir.
Niemniej jednak wyjątkowość Pinot Noir nie ogranicza się do tego regionu. Przez wieki jego rozprzestrzeniania się na różne ziemie, odkrywanie ukrytych możliwości winogron przez winiarzy, wraz z wysiłkami zmierzającymi do odzwierciedlenia specyficznego terroir i przekształcenia go w dzieło sztuki, nigdy się nie kończyło. Dziś jedne z najbardziej cenionych win Pinot Noir pochodzą z takich regionów jak:
- Wybrzeże Sonoma, Kalifornia: Wybrzeże Sonoma jest znane w regionie i dobrze radzi sobie z produkcją wina; ten duży obszar oferuje wiele mikroklimatów i rodzajów gleby, które pomagają w uprawie Pinot Noir. Sonoma Coast AVAs jest znana z klimatu charakteryzującego się wpływem oceanu i chłodnych warunków, które powodują, że wina mają piękną kwasowość, intensywne smaki owocowe i szczyptę ziemistych tonów. Niektóre z najlepszych win to Sonoma Coast Vineyards SCV Freestone Hills Pinot Noir 2019, Duckhorn Migration Sonoma Coast Pinot Noir 2021 i, Martin Ray Sonoma Coast Pinot Noir 2021 i tak dalej.
- Marlborough i Central Otago, Nowa Zelandia: Pinot Noir pochodzi z południowych regionów Marlborough i Central Otago, które znajdują się na Wyspie Południowej Nowej Zelandii. Marlborough jest dobrze znane ze swoich win z dominacją czerwonych owoców, które są teksturowane z nutami wiśni, malin i przypraw; Central Otago z drugiej strony produkuje bardziej strukturalne i warstwowe wina z nutą mineralną. Godna uwagi liczba niesamowitych winiarzy obejmuje Cloudy Bay i Greywacke Pinot Noir 2021.
- Region Mendoza: Mendoza, miasto u podnóża Andów, argentyńskie NVDA i obiecujący gracz światowego Pinot Noir. Chłód nocy i ciepło słońca, typowe dla kontynentalnego klimatu Mendozy, mogą sprawić, że winogrona Pinot Noir dojrzewają powoli, rozwijając maksymalną intensywność winogron. Jednocześnie nadal zachowują chrupiącą kwasowość. Gleby odgrywają istotną rolę w tym regionie, oferując winom złożoność, a piaszczyste i aluwialne gleby sprzyjają charakterystycznym nutom mineralnym i eleganckiej strukturze. Z regionu Mendoza radzimy spróbować Domaine Nico Grande Pere Pinot Noir 2022 oraz Michel Rolland Mariflor Pinot Noir 2014.
Techniki wytwarzania wina Pinot Noir
Trudno jest zrobić wino Pinot Noir ze względu na szczegóły potrzebne do jego wytworzenia i specjalistyczną wiedzę na temat tego, jak te delikatne winogrona są nieco wrażliwe.
- Zarządzanie winnicą: Pinot noir najlepiej jest uprawiać w łagodnych warunkach pogodowych i tych, które mają system odprowadzania wody. Aby uzależnienie od składników smakowych w winogronach kwitło zdrowo i naturalnie, profesjonalne zarządzanie winnicą ma fundamentalne znaczenie.
- Zbiory: Aspekt czasu jest kluczowy w zbieraniu winogron Pinot Noir - winiarze powinni mieć oko na akumulację poziomu cukru i kwasowości winogron, ponieważ mieszanka tych dwóch elementów zapewni najlepszą jakość.
- Produkcja wina: Ostrożnie oderwij jagody, a następnie usuń szypułki i zmiażdż je. Później należy kontynuować procedurę kruszenia i fermentacji w sokowirówce do zbiorników ze stali nierdzewnej lub dębowych beczek. Regulacja temperatury i proces przedłużania, który służy do uzyskania głębszego odcienia i ekstrakcji garbników.
- Starzenie i butelkowanie: W przypadku Pinot Noir krytyczny moment nadchodzi w momencie, gdy winogrona mają swój własny sposób, w którym pełzają, aby wpłynąć na transformację podczas starzenia w dębowych beczkach. Do ostatniej chwili w butelce wino zachowuje swój własny charakter i rozwija się, wyrażając swoją gotowość.
Degustacja i analiza Pinot Noir
Techniki degustacji:
- Rozpocznij od obserwacji wyglądu wina, zwracając uwagę na jego kolor i brak przejrzystości. Pinot Noir wykazuje półprzezroczysty rubinowy odcień wskazujący na jego subtelną naturę i lekkość przy jednoczesnym pełnym ciele.
- Następnie przelej wino do kieliszka, delikatnie mieszając, aby uwolnić aromaty wina. Przez chwilę skoncentruj się na głębokim oddychaniu, jednocześnie zauważając misterną mieszankę aromatów świeżych czerwonych owoców, słodkich nut kwiatowych i ziemistych odcieni, które są oryginalnymi cechami tego wina.
- Smakowitość wina jest w dużej mierze definiowana przez jego strukturę, kwasowość i różne rodzaje tanin. Pod względem struktury, Pinot Noir może być wzmocniony przez jedwabiście aksamitne krawędzie i odpowiednią równowagę kwasowości, które nadają jasności jego owocowemu charakterowi. Gładkie taniny mają tak wyrazisty charakter, że wspierają wino, nie podnosząc go do punktu, w którym smaki wina stają się zaciemnione.
Serce Pinot Noir
Pinot Noir jest znany i od wieków podziwiany za swój wspaniały i złożony smak, który zwykle obejmuje dojrzałe dzikie jagody (wiśnie, truskawki, maliny), a także nuty kwiatów, ziemi i przypraw. Skórki winogron są dość cienkie, a garbniki odpowiednio delikatne, co nadaje winu szczególny charakter, w najlepszym przypadku rodzaj wdzięku.
Przewodnik Food & Wine po Pinot Noir
Dzięki swojej smakowitości i różnorodności, Pinot Noir można uznać za idealny wybór do szerokiej gamy potraw. Oto kilka zalecanych połączeń:
- Mięso: Pinot Noir dobrze komponuje się zarówno z jasnymi, jak i ciemnymi mięsami, stąd wybór jest wszechstronny Pinot Noir do grillowanego kurczaka i polędwicy wieprzowej, a także łososia z kotletami jagnięcymi. Do mięs można wybrać doskonałe opcje pinot noir, takie jak Bread & Butter Pinot Noir 2022 oraz Chateau Purcari Limited Edition Pinot Noir 2020.
- Owoce morza: Orzeźwiająca kwasowość i smaki czerwonych owoców Pinot Noir łagodzą piruety delikatności, charakterystyczne dla dań takich jak grillowany łosoś, tuńczyk z morza i risotto z owocami morza. Dlaczego nie znaleźć idealnego połączenia w Whitehaven Pinot Noir 2021 które zrobi wrażenie na Twoich gościach. Zaproponuj im Jean Bouchard Gevrey-Chambertin 2018 a to sprawi, że doświadczenie będzie niezapomniane.
- Ser: Delikatne aromaty i gładka konsystencja Pinot Noir dobrze komponują się z wyborem dowolnych produktów mlecznych - od świeżego brie, jego bogatego smaku i lekkiej ostrości, po intensywny smak dojrzałego cheddara. Połączenie Chateau Purcari Limited Edition Pinot Noir 2020 lub Tensley Fundamental Pinot Noir 2021 i pyszną deską serów.
- Warzywa: Lekka kwasowość i ziemistość Pinot Noir są doskonałym uzupełnieniem smaków pieczonych warzyw, grzybów lub zdrowych sałatek. Spróbuj dań z Belle Glos Clark & Telephone Pinot Noir 2021 lub Blank Canvas Escaroth Pinot Noir 2020 aby podkreślić posiłki na bazie warzyw.
- Owoce: Owocowy profil Pinot Noir sprawia, że jest on doskonałym dodatkiem do deserów z owoców tropikalnych, ciast z kremem i dań z jagód. Warto uzupełnić je o Duckhorn Decoy Pinot Noir 2019 lub Duckhorn Migration Sonoma Coast Pinot Noir 2021 aby cieszyć się boskim deserem.
Oś czasu starzenia Pinot Noir
Oto kilka ogólnych wskazówek dotyczących starzenia Pinot Noir:
- Starzenie krótkoterminowe (0-3 lata): Wina Pinot Noir, ogólnie rzecz biorąc, mogą być całkiem zdatne do picia już w momencie wypuszczenia na rynek, niezależnie od rocznika. Takie wina zazwyczaj wykazują takie cechy, jak bogata owocowość, wyraźna kwasowość i miękkie tekstury. Najlepiej pasują do lekkich potraw i sprzyjają krótkiemu sortowaniu wina.
- Starzenie średnioterminowe (3-7 lat): Niektóre wina Pinot Noir z niższej i wyższej półki mogą korzystać z umiarkowanego czasu starzenia, który wynosi przeważnie od trzech do siedmiu lat po roczniku. Z drugiej strony, te wina posiadłościowe mają ogromny potencjał uzyskania bardziej złożonych i drugorzędnych właściwości, takich jak ziemiste smaki, przyprawy lub jedwabistość wraz z upływem czasu. Niemniej jednak od czasu do czasu bardzo ważne jest obserwowanie wzrostu wina, ponieważ nie wszystkie wina Pinot Noir mogą być starzone przez lata.
- Starzenie długoterminowe (7+ lat): Podczas dobrych roczników, Pinot Noir może dojrzewać przez okres dekady, a najlepsze wina z doskonałych winnic są niezwykłe. W procesie dalszego leżakowania wina mogą dojrzewać do najbardziej urzekająco złożonych ekspresji, a owoce takie jak ściółka leśna, skóra i suszone owoce mogą pojawić się jako trzeciorzędne smaki. Utrzymanie stabilnej temperatury, wilgotności i całkowitej ciemności jako warunków starzenia Pinot Noir przez dłuższy czas jest warunkiem wstępnym udanego starzenia win Pinot Noir w dłuższej perspektywie.
Top 5 tańszych Pinot Noir do wypróbowania
1. Bread & Butter Pinot Noir 2022
2. Chateau Purcari Limited Edition Pinot Noir 2020
4. Martin Ray Sonoma Coast Pinot Noir 2021
Instrukcje dotyczące zakupu Pinot Noir
- Nazwa: Pinot Noir, "winogrono łez", jest najlepiej uprawiane w strefach chłodu na świecie. Szukaj dużych i renomowanych obszarów, takich jak Burgundia, Oregon, Central Otago i Tasmania, aby uzyskać nieograniczone możliwości ekspresji zróżnicowane pod względem terroir.
- Vintage: Vintage wpływa na Pinot Noir. Chłodny sezon produkuje, jak to nazywamy, cytrusowe, kwasowe wina; a ciepły sezon produkuje ciemniejsze wina o smaku owoców. Poznaj pierwotne warunki, które zostały uznane za optymalne.
- Producent: Sugerujemy wybór producentów wina, którzy gwarantują swoje produkty. Szukaj wiedzy specjalistycznej, operacji przyjaznych dla środowiska i spójności. Mikrowiniarnie mogą oferować ten lub inny rzadki klejnot wraz z w pełni rozpoznawalnymi markami.
- Zawartość alkoholu: Pinot Noir zazwyczaj zawiera od 12% do 14% alkoholu. Wina o niskiej zawartości alkoholu są słusznie uważane za eleganckie; z drugiej strony, wina o wyższej zawartości alkoholu, zapewniające bogactwo, mają ku temu doskonałe powody. Weź pod uwagę to, co Cię pociąga, a nie będziesz rozczarowany!
Pinot Noir vs. Merlot i Cabernet Sauvignon
Popularność czerwonego wina rozprzestrzenia się między Pinot Noir, Merlot i Cabernet Sauvignon, choć każdy rodzaj posiada unikalne cechy, które odróżniają go od innych odmian. Pinot Noir jest popularny ze względu na swój jagodowy i delikatny smak owoców, jedwabistą konsystencję i żywą kwasowość, natomiast Merlot łagodzi słodkie i czekoladowe smaki śliwek i czarnych wiśni. W przypadku Cabernet Sauvignon, jest on naładowany smakami takimi jak czarna porzeczka, cassis i cedr i posiada pewne cechy, które są bardziej garbnikowe, pełne i poważnie ustrukturyzowane.
Przemyślenia końcowe
Pinot Noir to ostatecznie eleganckie, złożone i wszechstronne wino. Jego podróż z Burgundii do stania się światowym faworytem była naprawdę niezwykła.
Good and interesting selection